Overgave

Liefde, romantiek, passie! Dat zijn de eerste woorden die bij mij opkomen. Maar overgave betekent ook overgeven aan de vijand/ strijd, toewijding en devotie of bezieling.

Vooral de betekenis van toewijding raakt mij. Begin 2015 was ik in Thailand, Chiang Mai voor een Thai yoga massage opleiding. Elke ochtend zag ik vanuit mijn balkon een man de binnenruimte schoonvegen. Ik bedacht mij   … overgave. Zou dit overgave zijn? Terwijl ik probeer de dagelijkse beslommeringen te ontvluchten en een vorm van hoger bewustzijn te ervaren in een ver land. En dan staat in dat verre land iemand “mijn” patio te vegen en onderhouden zodat ik mij zen voel? Elke dag hetzelfde. Elke dag hetzelfde tijdstip, hetzelfde werk, dezelfde werkzaamheden. Is dat niet toewijding, overgave, bezieling?

Ik heb moeite met routine, met structuur en orde. Maar diezelfde routine, structuur en orde elders geven mij wel een gevoel van rust. Deze man die wellicht omgerekend €2 per dag verdiende, heeft mij wel doen nadenken over over mijzelf en mijn gedachten. Want als hij er niet was om zijn werk te doen, dan was mijn ervaring van rust en balans er niet of minder. Toewijding aan de dagelijkse beslommeringen is overgave. Want stel dat een ouder niet elke dag voor zijn of haar kind zou zorgen? Stel dat de vuilnisman niet elke dag het vuil zou ophalen? Stel dat de bus niet elke dag opnieuw op het juiste tijdstip zou aankomen?

Toewijding oftewel overgave zit ‘m in de kleine dingen. In de dagelijkse aandacht en patronen. Soms verlies ik mijn focus en raak ik afgeleid. En dan denk ik aan deze man en aan alle mensen die dagelijks hetzelfde doen. Want zonder routine zou de wereld een klein beetje een zooitje zijn.

Dat maakt ook dat ik nadenk over hoe ik zelf meer toewijding kan brengen in mijn leven. Meer overgave en meer bezieling. Wellicht met meer aandacht? Met aandacht een gesprek voeren. Met aandacht luisteren. Met aandacht mijn thee drinken. Met aandacht en zonder afleidingen. Soms mijn telefoon weg leggen.

Herken je dit? Wil je ook oefenen met aandacht en bewust aanwezig te zijn? Je bent altijd welkom bij een van de trainingen of voor een sessie. Nu even thee …

table-3224645_1920

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s