Suriname en identiteit

Mijn eerste Suriname trip na bijna 43 jaar in Nederland! Als Surinaams Hindoestaanse opgegroeid in Nederland valt er veel te delen over het zoeken en vinden van je identiteit. Waarom is je identiteit belangrijk? Waarom is het belangrijk om te weten waar je hoort, wie je bent, wat jou definieert? Identiteit beïnvloedt je keuzes. Identiteit bepaalt je gevoel van eigenwaarde. Identiteit geeft vorm aan je toekomst.

Op m’n 23ste ging ik voor de 2de keer naar India ervan uitgaande dat ik daar “mijzelf zou vinden” aangezien mijn roots daar liggen. Maar daar vond ik niet wat ik dacht dat ik zocht.

Suriname het land waar ik ben verwekt maar nooit eerder ben geweest. Suriname het land wat mij gevormd heeft door de verhalen van mijn ouders en grootouders over de goeie financiële tijden voor de onafhankelijkheid en ook de verhalen van voorouders uit India. Suriname het land waarvan ik het eten al mijn hele leven eet, de taal versta en soms spreek. Suriname die mij Nederlander vindt en waar ik niet echt hoor.

Wat ik vooral heb gevoeld en bewust van ben geworden is mijn Hindoestaans zijn en de normen en waarden die ik als Hindoestaanse heb meegekregen. Voor mij op dat moment vooral de waarden zoals de gemeenschapszin, gastvrijheid, de drang om te ondernemen en de erkenning van familiebanden. Zien waar mijn ouders gewoond hebben, hartelijk ontvangen worden door familie die ik niet eerder gekend heb, de zelfvoorzienende leefstijl waarmee generaties sinds jaren leven. Een bescheiden houding vanuit Nederland is niet meer dan terecht.

In een land en tijd waar individualisme steeds sterker wordt maar ook de behoefte aan community groeit, hoop ik dat zowel ikzelf als mijn naasten deze normen en waarden kunnen vasthouden en uitdragen. Misschien niet in dezelfde vorm, maar in een vorm wat past bij de huidige samenleving.

Onze laatste activiteit was een bezoek aan het Lalla Rookh museum. Lezen en zien hoe het leven van de vorige generatie Hindoestanen in Suriname geweest is nadat zij in een verkapte vorm van slavernij in Suriname terecht gekomen waren, was een bevestiging van bovenstaand gevoel. Maar ook het besef dat je beginpunt niet het belangrijkste is maar wat je ervan maakt. Niet je afkomst, je diploma, je omstandigheden maken wie je bent. Je wordt erdoor gevormd, maar je kiest zelf wie je wilt zijn en je hebt invloed op hoe je wilt dat je toekomst mag worden.

Suriname, het land van waanzinnig mooie natuur, van vele culturen en volken, van extreme rijkdom en grote armoede. Het land waar misbruik gemaakt is door velen met een corrupt hart. Suriname ik wens je de belofte van het beloofde land zoals gegeven aan Mozes voor de volgende generatie.

Wat betekent identiteit voor jou? Waar liggen jouw roots en in hoeverre bepaalt dit jouw leven? Wil je meer weten over voelen, zijn en ervaren? Kijk dan ook op de website www.gladysjiwalal.nl. Over de Meditatie/ aandachttrainingen in groepsverband waarbij je leert voelen en bewust te worden van jezelf vind je verder op deze blogpagina uitgebreide info.

2 gedachten over “Suriname en identiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s